уторак, 18. април 2023.


Плава звезда, април 2023.  

У 6. БРОЈУ ПЛАВЕ ЗВЕЗДЕ ИЗМЕЂУОСТАЛОГ ПРОЧИТАЈТЕ... 



ДАН ШКОЛЕ - МИКИНИ ДАНИ




САВЕТ РОДИТЕЉИМА - КАКО ПОМОЋИ 
ДЕТЕТУ ДА ЛАКШЕ УЧИ

 

ОПАСНОСТИ КОЈЕ ВРЕБАЈУ КОРИШЋЕЊЕМ РАЗЛИЧИТИХ ЕЛЕКТРОНСКИХ ЦИГАРЕТА 








ВАСКРШЊИ ХУМАНИТАРНИ БАЗАР - ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ



Плава звезда, април 2023.  

Поздравна реч

Драги ученици, цењене колеге, поштовани родитељи; 
Увелико смо закорачили у друго полугодиште текуће школске године и са поносом могу истаћи да су ученици наше школе, као и претходних година, низали и освајали бројне награде на протеклим такмичењима. У току априла одржаће се нека окружна и републичка такмичења и верујем да ћете се, као и до сада, показати у најбољем светлу. Овим обраћањем пре свега желим да скренем пажњу на вас, вредне, послушне и успеше ученике, јер ви то заслужујете. Међутим, пошто је наша школа највећа у Јужнобанатском округу, неминовно је да има и мањих проблема у понашању, дисциплини и односу према раду. За сада те проблеме успешно превазилазимо заједничким радом са педагошко-психолошком службом, разредним старешинама, предметним наставницима и родитељима; а све у циљу добробити, вас ученика. Овим путем апелујем на све ученике да понашају доследно правилима школе, поштују ред, рад и дисциплину, јер ћемо само на тај начин избећи нежељене ситуације и проблеме. Морам да се осврнем и на протеклу манифестацију поводом обележавања Дана школе, 14. марта, у Центру за културу. Гледајући вас све на сцени и посматрајући ученике у публици, срећна сам и поносна што сам на челу школе коју похађају вредна, талентована, а пре свега васпитана деца. Били сте на висини задатка, прави мали професионалци, који су се представили у најбољем светлу. Драги осмаци, желим и вама да се обратим, ви сте, што би се спортским речником рекло, ушли у финале ваше осмогодишње трке. Иза вас је пробни завршни испит. Резултати не треба да вас обесхрабре, већ подстакну да заједно са својим наставницима обновите до сада научено градиво и присетите се заборављених лекција. Пракса је показала да највећи број вас поступи савесно и одговорно и да резултати на крају завршсног испита не изостану и да сви упишете жељене школе. На крају, морам поменути и све колеге, које су низом активности и манифестација обележили ову школску годину и приказали свој рад са ученицима у најбољем светлу. Честитам свима.
Уз жељу да и даље  будемо успешни, вредни и радни, упућујем свима искрен поздрав и честитке за васкршње празнике.

Драгана Крстић
Директорка школе

Плава звезда, април 2023.  
ДАН ШКОЛЕ - МИКИНИ ДАНИ

Дана 14. марта наша школа је прославила у Центру за културу Дан школе, дан рођења нашег великог песника и уметника Мирослава Антића Мике. Годинама уназад Дан школе је градска манифестација и поред наставника и ученика наше школе, сви суграђани су позвани. Програм је био богат и разноврстан и велики број ученика и наставника су учествовали у припремању и реализацији програма. Иако је програм трајао сат и петнаест минута, приказан је само део оног што се у Микиној школи ради. Фотографије потврђују богат програм. 


















Плава звезда, април 2023.  
САВЕТ ПЕДАГОГА И ПСИХОЛОГА - ПРЕПОРУКЕ РОДИТЕЉИМА

За успешну подршку својој деци приликом учења 


Да би учење било ефикасно и да деца са успехом савладају градиво неопходно је свакодневно учење. Најбоље је учити у исто време, на истом месту, како би се формирала и потом    учврстила радна навика. Стога, неопходно је да сваки ђак има план дневних активности.

Препорука је да то буде написано и истакнуто на видном месту. Родитељ треба за учење и израду домаћих задатака одговорност да пребаци на дете и тако му јача самопоуздање, убрзава процес сазревања и оспособљава за самосталан рад. Улога  родитеља је да преконтролише да ли је дете извршило планиране обавезе и награди га уколико је испоштовало договор и самим тим учвршћује детету позитивна и пожељна понашања. Уколоко пак није извршило своје обавезе, родитељ треба да спроведе унапред договорене казне која траје дан или два како би мотивсциони ефекат био оптималан. Препоручљиво је да казна представља укидање одређеног задовољства ( нпр. забрана излазака, забрана играња игрица.... )На тај начин  детету шаљете поруку да је само одговорно за последице свог понашања, а самим тим и за школско постигнуће.

Дакле, награда и казна су природна последица дететовог понашања и помажу му да модификује своје понашање и развије самоодговорност. 

Да би дете могло успешно и самостално да учи треба да има добру технику читања, брзину, као и да разуме прочитани текст. Дакле, у план дневних активности ,осим учења, израде домаћих задатака, слободних активности, дружења, спортских активности, кућних послова... обавезно треба ставити свакодневно читање литературе по избору самог детета. Понављање је мајка учења“ што значи да када се градиво научи битно је поновити га више пута како би из краткорочног прешло у дугорочно памћење , па ће дете увек успешно моћи да се сети наученог градива и тако стиче трајно знање које је могуће тј.неопходно примењивати у свакодневном животу.

Препорука је да се учи у исто време и на истом месту које је добро осветљено, прозрачено, тихо како би се дете могло фокусирати на градиво.

Осим тога, јако је важно да ђак буде активан током процеса учења тј. да учи седећи, подвлачи важне делове текста, прави тезе, своје забелешке и с разумевањем , својим речима гласно се преслишава и самим тим стиче увид у ниво наученог знања. Уколико дете изрази жељу да родитељ учествује у процесу преслишавања јако је важно испоштовати ту његову потребу. Препорука је за децу која недовољно добро читају и тешко се концентришу да приликом учења читају наглас.

Потребно је охрабривати децу да  се за  нејасноће и недоумице из конкретних предмета  обрате својим предметним наставницима, а из области учења педагогу и психологу школе. Добро је упутити ђаке да  посећују часове допунске наставе јер је то прилика да „ допуне знање“. Корисно је и да родитељи ,уколико осете потребу разговарају са сваким предметним наставником у термину отворених врата. 
Када дете зна правила у школи и код куће, кад је све јасно и предвидиво, онда ће се оно осећати сигурно, опуштено и самопоуздано па ће и резултати бити добри.  Сваки редован рад даје позитивне ефекте.

Храбро, упорно, доследно, уз много љубави, подршке, разговора, ослупшкивања и уважавања потреба своје деце, ви ћете им помоћи да постигну оптималне резултате, развијају се и расту срећни и задовољни.

                                                                                                         Радмила Кисић Новаковић, педагог                               Јасна Сладаковић, психолог

Плава звезда, април 2023.  

 Наградни литерарни конкурс „Микини дани“

 Поводом Дана школе „Мирослав Антић Мика“ школска библиотека расписала је литерарни конкурс на тему инспирисану Микиним стихом:

"Срце се нема да се има, срце се има да га даш свима."

Конкурс је био отворен за све ученике основних школа у Општини Панчево, од 4. до 8. разреда. Радове су прочитали и рангирали библиотекари и наставници Светлана Мунић и Драгомир Бурнаћ. 

Ученици који су освојили награде су: 

1. награда - Вања Бучевац, 7/2,
2. награда - Срна Стефановић, 8/4,
2. награда - Милија Станојевић, 8/3,
3. награда - Јована Јовановић, 7/4

УЧЕНИЦИ ДРУГИХ ШКОЛА:
1. награда - Сергеј Вучковић, ОШ „Свети Сава“
2. награда - Јована Костић, ОШ „Бранко Радичевић“, Центар за таленте













Награђени ученици са својим менторима, наставницом Зораном Лепедат и наставником Браниславом Анђелковићем.




Плава звезда, април 2023.  

ЧИТАМО ГЛАСНО

Манифестација је одржана 28. фебруара у школској библиотеци. Друштво школских библиотека Србије организовало је традиционалну манифестацију Читамо гласно. Школска библиотека је ове године узела учешће у манифестацији и на тај начин промовисала потребу читања и развијања љубави према књизи код ученика, али и  промовисали нашу школу. Манифестацију су реализовали библиотекари: Драгомир Бурнаћ и Светлана Мунић.




Ученици су читали делове својих омиљених књижевних дела. 





















Плава звезда, април 2023.  

ОПАСНОСТИ КОЈЕ ВРЕБАЈУ КОРИШЋЕЊЕМ РАЗЛИЧИТИХ ЕЛЕКТРОНСКИХ ЦИГАРЕТА 

"Снус" – опасно, а популарно међу тинејџерима

Није легалан, али можете лако да сњ набави и у Србији. Није дрога, а није ни цигарета. Реч је о млевеном дувану који је пакован у минијатурне кесице налик онима за чај. Неки кажу да је добар за одвикавање од пушења, други пак да је опаснији од цигарета, а пошто је лако доступан, све више га користе млади и средњошколци. Дувански производ необичног имена може се купити у продавницама дувана. Влажни резани дуван налази се запакован у малим врећицама. Kупују га углавном тинејџери.

Може да изазове рак усне дупље, а после пет година и рак грла, ждрела, желуца и панкреаса. Поред тога, врло је опасан за кардиоваскуларни систем, јер има јако високе концентрације никотина. Kада је у питању зависност, иста је, ако не и већа него код осталих димних дуванских производа, јер је много већа концентрација никотина.

ШТА РОДИТЕЉИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ О JUUL-у?

JUUL (електронска цигарета) иако првобитно дизајниран као алтернатива за одрасле пушаче, постао је брзо једна од најпопуларнијих е-цигарета на тржишту и стекао култни статус међу тинејџерима и младима. Поред никотина ЈUUL садржи и различите укусе, попут манга и менте. Генерално употреба различитих е-цигарета међу младима достигла је ниво епидемије и е-цигарете су најчешц́е коришц́ени дувански производ међу младима вец́ неколико година заредом.

 ШТА ЈЕ  JUUL?

JULL је уређај на батерије који претвара течност у пару. Направљен је тако да опонаша искуство цигарете. Може се пунити. Има елегантан и привлачан дизајн (личи на УСБ) што омогућава младима да га укључе у свој лаптоп и напуне га. Баш зато многи родитељи и наставници не препознају JUUL.

С обзиром на то да нема карактеристичан мирис који цигарете имају, JUUL олакшава тинејџерима и да га сакрију и да “џуулују” кад год пожеле. Не само да их користе у учионицама, ходницима, тоалетима, аутобусима, већ их деле и са својим пријатељима. Корисник удише пару, која пружа укус пун никотина, али нема дима и дувана традиционалне цигарете.

Пошто уместо дима излази пара, људи – посебно тинејџери и млади – верују да је JUUL безбеднији од обичних цигарета. Међутим, истина је да једна JUUL капсула има исту количину никотина као и једна кутија цигарета.

 ЗДРАВСТВЕНИ РИЗИЦИ KОЈЕ БИ ТРЕБАЛО СВИ ДА ЗНАЈУ

Надзор над производњом JUUL-а нико не обавља и многи млади нису свесни опасности које су повезане са коришћењем електронских цигарета. Они углавном верују да само удишу кул, ароматизовану пару и ништа више. Али, то што њихова плућа апсорбују никада није само пара.

Многе е-цигарете, укључујуц́и JUUL, садрже акролеин, састојак који изазива неповратно оштећење плућа, као и соли никотина, за које се тврди да могу још лакше изазвати зависност од традиционалних цигарета.

Бројне студије показују да коришћење JUUL-а може погоршати астму, изазвати иритацију плуц́а и оштетити виталне ц́елије имуног система.

Kада повучете “дим” из JUUL-а, број откуцаја срца и крвни притисак се повецћавају, што може довести до проблема са циркулацијом и повецћати ризик од срчаног удара или срчаних болести. Kоришћење JUUL-а, такође, негативно утиче на памћење, концентрацију, учење, самоконтролу и расположење.

 Тинејџери масовно пуше вејп

 Опасан тренд вејповања

У последње време сте сигурно видели малолетнике који у аутобусу, школи или на улици пуше електронске цигарете, такозвани "вејп". Овај светски тренд није заобишао ни Србију и иако ове шарене играчкице делују безазлено, могу бити и те како опасне по здравље. Вејпове никако не треба схватати олако. Очигледно је да продају вејпова нико не контролише, а стиче се утисак да их највише користе тинејџери. Велики проблем је што млади лако долазе до електронских цигарета на трафикама, маркетим, деца од 10, 12, 13 година и родитељи треба да буду врло обазриви по том питању.

Психолози истичу да не треба заборавити да је често цигарета у раном периоду, класична или електронска, улазна карта за зависнички репертоар понашања. Најчешће, почиње се са цигаретама, алкохолом, марихуаном, а онда се ту не стаје већ узима и друге психоактивне супстанце, као што су хероин, спид, екстази, кокаин. Темељ будуће личности постављен у породици и да иста има највећу моћ у превенцији маладаптивних и других нездравих образаца понашања, истичу психолози.

 Плава звезда, април 2023.  ☆


МИКИНИ ДАНИ - ТРАДИЦИОНАЛНИ СПОРТСКИ ДАН 

У склопу Микиних дана, 13. марта у школи је одржан традиционални спортски дан где су ученици и наставници играли одбојку и стони тенис и промовисали фер игру. Према фотографијама се види да су сви уживали. 











Наставници физичког васпитања Драган Радосављевић, Драган Јовановић и Владимир Анђелковић са ученицама су играли одбојку. 







Плава звезда, април 2023.  ☆


МИКИНИ ДАНИ - КОЛИКО ПОЗНАЈЕМ МИКУ АНТИЋА

Дани толеранције

На часу грађанског васпитања ученици су са наставницом Милицом Стојковић радили плакате на тему Колико познајем Мику Антића и Дани толеранције, тематски часови су заокружени квизом који је одржан у школској библиотеци. 


 


   Да ли си уопште понекад
  мислио шта значи живети?


Нема на свету две исте среде,
два иста уторка,
два иста петка.
Све нове љубави друкчије вреде.
Живи се сваки пут из почетка.





Ти у своју младост
онуда иза фабрика,
иза пристаништа
и моста,
низ раскршћа која се разилазе као
посвађани људи.

Ал’ и друге кад се зброје,
наше, ваше, моје, твоје,
леве, десне, чудне, сјајне,
све једнако много значе,
јер – иначе
зашто би се звале тајне?



Усне једино зато постоје
да с неким поделиш нешто своје.
И да ти шапат шапатом врате.
Усне постоје да се позлате.





Плава звезда, април 2023.  ☆
ВРЕДНЕ РУКЕ НАШИШ ПРВАКА И ДРУГАКА У БОРАВКУ




 


Да наш хол увек изгледа лепо и у духу тренутног годишњег доба потрудили су се наши ученици првог и другог разреда из боравка са својим учитељицама Живанком Јованов Петровић и Оливером Бован. 

Бисери из боравка: 

Девојчица дели ФЛАЈЕРЕ другарима. Друга девојчица узима и каже:"Дај и мени ФРАЈЕРА да дам мојој мами" 😂 




Учитељице, види балон! Тамо су ЧОВЕЦИ.😂









Моја сестра не иде у школу, она иде у гимназију. 😂











Плава звезда, април 2023.  ☆
СПОРТСКИ УСПЕСИ НАШИХ УЧЕНИКА 

МАЛИ ФУДБАЛ (девојчице) треће место на општинском такмичењу
Искра Мареш - 8-1
Драгана Иванчевић - 5-2 
Владана Илијин - 6-4
Луна Димовски - 7-1 
Александра Бореновић - 7-3
Михаила Грозданић - 7-3 
Николина Деспотовски - 5-1
 Ива Ракић -  7-2

МАЛИ ФУДБАЛ (дечаци) треће место на општинском такмичењу
Вукашин Илијин - 8-2
Лука Недељковић - 8-3 
Анел Абди - 8-1
Михајло Марковић - 8-1 
Марко Стевановић - 8-1
Милан Војисављевић - 8-3
Дарио Маслић - 8-4
Тодор Вељковић - 7-3
Никола Панић - 7-3
Матеја Рашић - 6-3
Матеја Халабрин - 6-1

Нина Чича - 7-3 на републичком такмичењу у пливању освојила је друго место у дисциплини 50 м прсно.

Плава звезда, април 2023.  ☆

РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА НА ДИВЧИБАРАМА 

Ученици првог, другог, трећег и четвртог разреда су седам дана провели на рекреативној настави на Дичибарама. Заједно са својим учитељице Госпавом Илић, Весном Kокерић, Наташом Вучинић, Магдаленом Фабијан, Светланом Њамцуљ, Аницом Гудилин Грујић, Биљаном Рајић, Маријаном Јемуовић и Мирјаном Давидовић. 

На рекреативној настави, која је организована у два термина, прва група ученика у периоду од 25. новембра до 2. децембра и друга група у периоду од 3. до 10. марта, укупно 185 ученика је боравило на Дивчибарама, где су уз учење, игру и рекрецију имали богат и разноврстан садржај активности.
Ученици су уживали у шетњи и уз пригодне приче рекреатора кроз које су се упознавали са положајем Дивчибара, биљним и животињским светом и климом.

Свако вече ученици су имачи такмичења и игранка где су вежбали плес и народна кола.

Поред тога одржана су такмичење за најлепшу фризуру, маскенбал, квиз знања, разне игре где треба да покажу велику брзину и спретност. Једна од вечерњих активности било је и појединачно представљање ученика у оном што најбоље уме да ради. Ученици су певали, играли и изводили балетске тачке. Било је ту и певања на енглеском језику, показивање карате захвата и ритмичке гимнастике. Једном речју, прелео проведени дани рекреартивне наставе. 































Плава звезда, април 2023.  ☆
ВАСКРШЊИ БАЗАР У НАШОЈ ШКОЛИ

У четвртак, 6. априла у холу школе одржан је Васкршњи хуманитарни базар у организацији вероучитељице Снежане Здравковић, на коме су ученици продавали своје рукотворине, а сав приход ће бити искориштен у хуманитарне сврхе. Поред ученика наше школе, на Базару су учествовали и удружење На пола пута и извиђачи Црне роде

У склопу васкршњих активности, првог дана након распуста, 18. априла у холу школе одржано је такмичење Учествуј и победи - најјаче васкршње јаје, на коме су ученици и наставници одмеравали снагу у куцању васкршњим јајима. Медењаци за хуманост су планули



Хуманост на делу! Мали људи, великог срца! 

















Наставница математике Радица Миловановвић је ове године апсолутни шамоион! 





Трка за најјаче јаје!






Христос васкрсе! 
Ваистину васкрсе!







Медењаци као допринос хуманитарној акцији! Библиотекарка Светлана Мунић се потрудила да ову акцију, на опште одушевљење свих ученика, употпуни сјајним васкршњим медењацима. 









Плава звезда, април 2023.  ☆

Полигон за развијања интелектуалних и моторичких способности 

У марту месецу, 2023. године, ученици нижих и виших разреда, који су обухваћени додатном подршком у ОШ „Мирослав Мика Антић“, направили су полигон у ходнику школе.


Пројекат су осмислиле и реализовaле: дефектолог-олигофренолог, Невена Илић, дефектолог-логопед, Марина Гало, и дефектолог-тифлолог, Нина Радуловић.


Полигон је направљен у циљу развијања интелектуалних и моторичких способности кроз реедукацију психомоторике:
– латерализованост покрета
– оријентација у простору
– познавање делова тела
– одржавање равнотеже
– вежбање грубе и фине моторике
– ритмичке вежбе
– контрола импулсивности
– вежбање технике читања и разумевања прочитаног
– вежбање пажње и памћења
– позитивно размишљање кроз мотивационе поруке.

Ученици су кроз покрет и дружење, на забаван и креативан начин, увежбавали одређене вештине и способности. Друштво су нам правили ученици првог и другог разреда који похађају продужени боравак у школи. Полигон је оплеменио школски простор и по њему настављају да скакућу све узрасне групе.



























ИМПРЕСУМ:

Новинарска секција ОШ "Мирослав Антић Мика"
Чланови:  Наталија Николчић , Елена Бижић, Тамара Хајл, Огњен Мирча, Ђорђе Илић, Никола Митић, Тамара Обрадовић, Лазар Стојковић, Огњен Гверо, Емилија Чогурић, Лазар Шуица
Руководилац секцији и уредник блога "Плава звезда": Драгомир Бурнаћ, наставник српског језика и књижевности 

Нема коментара:

Постави коментар